Nieuwe bezems voor oude bedrijventerreinen

Volop kansen op goede oogst nieuw gemeentebestuur

In: Glasvezel internet, Bedrijventerrein, Glasvezel, Internet

Nieuwe bezems voor oude bedrijventerreinen

Het aanbod van breedbanddiensten op bestaande bedrijventerreinen komt zelden overeen met de vraag. Met een beetje hulp kan het nieuwe gemeentebestuur daar verandering in brengen en de lokale economie een extra impuls geven.

Appletje-eitje

“I sat in a garage and invented the future” is een uitspraak van Steve Jobs. Samen met Daniel Kottke en Steve Wozniak legde hij in de garage van zijn ouders de basis voor een multinational met een jaaromzet van ruim 195 miljard euro. Niet elke willekeurige garagebox kan aan de wieg van een nieuwe Apple staan, maar ook in Nederland zijn internetbedrijven op deze manier begonnen. Ik kan mij nog een garage in het Limburgse Schin op Geul herinneren, waar het afmonteren van een extra glasvezelaansluiting vanwege de wirwar aan kabels in een te kleine ruimte veel weg had van een scene uit Ocean’s Eleven. Anno 2018 is er een groeiende behoefte aan ruimte voor startende ondernemers die markten gaan bedienen met producten en diensten die wij mogelijk nog niet eens kennen. Voor gemeenten is de uitdaging om voor een vruchtbare voedingsbodem te zorgen.

Kansen

Er is een markt voor opslag- en distributiecentra, maar die vragen veel ruimte en zijn over het algemeen ook geen aanwinst voor het landschap: de beste architect kan daar weinig anders van maken dan een grote doos. Op bestaande bedrijventerreinen liggen de kansen juist in de kleine ruimte. Projectontwikkelaars investeren steeds vaker in bedrijfsverzamelgebouwen met apart te verkopen of te verhuren universele units. Naast water en elektra (gas past niet meer in het plaatje) horen breedbandverbindingen bij de standaarduitrusting van zakelijk onroerend goed. Dat laatste geldt ook voor bestaande bouw. Ruim 80% van alle op Nederlandse bedrijventerreinen gevestigde bedrijven hoort tot het midden- en kleinbedrijf. Starters hebben zelden meer dan twee medewerkers in dienst, maar alle bedrijven, groot of klein, moeten minimaal kunnen beschikken over telefoon en internet.

Game, set, match

In menig coalitieakkoord is de revitalisering van bedrijventerreinen opgenomen. Vaak gaat het dan over de fysieke ontsluiting van een terrein, maar ook de digitale infrastructuur moet op orde zijn. Voor ondernemers is dat sowieso een van de belangrijkste vestigingscriteria: de wedstrijd is pas gewonnen als ook de capaciteit en de prijs van breedbanddiensten matchen met de eisen en wensen van alle bedrijven. In de praktijk is glasvezelinternet vaak te duur, heeft het oude kopernetwerk onvoldoende capaciteit en is kabelinternet niet beschikbaar. Voor individuele ondernemers is het onmogelijk om daar iets aan te veranderen. Een gemeente heeft meer mogelijkheden om de markt in samenwerking met een gespecialiseerde adviseur in beweging krijgen. Door de digitale bereikbaarheid van elk terrein in beeld te brengen en die te vergelijken met de wensen van de lokale ondernemers wordt de uitgangspositie bepaald. Met die input wordt een marktconsultatie gestart. Providers kunnen vervolgens tot een passend aanbod komen door nieuwe infrastructuur aan te leggen, bestaande netwerken uit te breiden of de tarieven aan te passen. Het hele proces kost de nodige moeite, maar de beloning is zoet als het eindigt met game, set en match!

Als u benieuwd bent naar de mogelijkheden in uw gemeente, kunt u contact opnemen met Eric Dingemanse voor een inventariserend gesprek.


Glasvezel Scan
Breedband voor bedrijven, burgers of meteen voor iedereen? Ontdek de kansen binnen uw gemeente!