Aluhoedjes tegen 5G

Overheid wil landelijke norm voor elektromagnetische velden

In: Thuiswerken, Kern en woonwijk, Digitale gemeente

Aluhoedjes tegen 5G

Nu in rap tempo draadloze toepassingen voor in de openbare ruimte worden ontwikkeld, voelt de overheid de noodzaak om burgers zekerheid te geven over de invloed van dingen die stralen.

Bomen over straling

Tien jaar geleden stonden er regelmatig verhalen in de krant over mensen die de strijd aangingen tegen de plaatsing van UMTS-masten in hun buurt. Behalve dat ze lelijk waren of het uitzicht belemmerden, was stralingsgevaar een veelgehoord argument om masten te willen weren. Mastenbouwers gingen zo ver om masten te vermommen als bomen; een fraai exemplaar staat pal naast de A2 tussen de afslagen Kelpen-Oler en Grathem ter hoogte van hectometerpaal 209,9. Daar fop je echter geen verontruste burgers mee, dus hebben in Nederland maar weinig nepbomen wortel kunnen schieten. De discussie zelf verdween naar de achtergrond.

Less than lethal

Er zijn mensen die zich tegen elektromagnetische golven beschermen door een aluminium hoedje op te zetten. Buiten het carnavalsseizoen is dat geen aanrader. Wie elektromagnetische straling in huis wil vermijden, moet babyfoons, bewegingsmelders, computers, draadloze telefoons, magnetron, matrasveren, radiatoren, wifirouter en de wekkerradio wegdoen of de hoofdschakelaar van het elektriciteitsnet uitzetten. Een aluminium hoedje dragen helpt niet. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een aluhoedje het effect van de straling soms zelfs versterkt. Buitenshuis straalt er ook van alles, zelfs als het regent. Het is dus niet zo vreemd dat de overheid overweegt om de normen voor elektromagnetische velden vast te leggen in de wet. Diezelfde overheid stelt de politie overigens ook in staat om stroomstootwapens tegen burgers in te zetten. Less than lethal middelen noemt de politie dat op haar website.

Grens aan zekerheid

In de buitenruimte worden steeds meer kleine zenders geplaatst, bijvoorbeeld op lantarenpalen en verkeerslichten. Met de uitrol van 5G zal het aantal zendmasten aanzienlijk toenemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil burgers daarom zekerheid kunnen bieden over de gezondheidsrisico’s van elektromagnetische velden. Nederland hanteert al Europese normen voor blootstelling aan de straling die zendmasten en mobiele telefoons afgeven, maar die zijn niet wettelijk vastgelegd. Als dat wel gebeurt, geldt de zekerheid tot aan de grens, want de Brusselse aanbevelingsnorm wordt in vrijwel elke Europese lidstaat anders uitgelegd. Deze zomer nemen we voor de zekerheid toch maar een rol aluminiumfolie mee in de vakantiebagage.