Duits glas voor Nederlands buitengebied

Bewoners buitengebied Schinveld krijgen glasvezelprimeur

In: Glasvezel internet, Maatwerk, Buitengebied, Glasvezel, Internet

Duits glasvezel in het Limburgse Schinveld. Klik om de afbeelding te vergroten.

Economische grootmacht Duitsland moet een enorme inhaalslag maken om zijn digitale infrastructuur op gelijk niveau met Nederland te brengen. Een klein Duits dorpje is al zo ver en schiet de Nederlandse buren te hulp.

Funklöcher

In september vorig jaar werd Duitsland in een artikel op de website van de NOS nog beschreven als een land van Funklöcher en wifi-woestijnen, waar minder dan 2% van de bevolking over een glasvezelverbinding beschikt. Net als bij ons is het probleem op het Duitse platteland het grootst: een boer gaf aan soms ’s nachts op te staan omdat hij dan de grootste kans had om een e-mail te verzenden. Maar het is niet overal kommer en kwel bij onze Oosterburen, want bewoners aan de Heringsbosch in Schinveld krijgen binnenkort snel internet uit Duitsland. Voor gemiddeld € 700 per woning kan het project worden uitgevoerd. Wethouder Peter Salden bevestigde aan 1Limburg dat de kosten voor het grootste deel zullen worden vergoed door de gemeente Onderbanken en de provincie Limburg.

Niederbusch gaat als de brandweer

De meeste inwoners van Schinveld kunnen breedbanddiensten afnemen via de netwerken van KPN en Ziggo, maar Heringsbosch ligt te ver uit de kern om de 26 adressen van snel internet te kunnen voorzien. Glasvezel aanleggen leek geen optie; de aanlegkosten zouden ruim € 250.000 bedragen. De oplossing komt uit het aan de andere kant van de grens gelegen Niederbusch. Het is een bescheiden Duits dorpje, maar de 553 inwoners beschikken er wel over glasvezelinternet en dat gaat als de brandweer. Bram Doorakkers, die zelf aan de Heringsbosch woont, nam het initiatief om te onderzoeken of de Duitse glasvezel kon worden doorgetrokken naar zijn straat. Nu die missie is geslaagd, kan met een wifi router ook het probleem van de slechte 4G-ontvangst in en om het huis worden opgelost.

Unieke oversteek

Hoewel er in dit geval maar een beperkt aantal meters hoeft te worden overbrugd, is het niet vanzelfsprekend dat buitenlandse providers diensten in Nederland kunnen aanbieden. Eerdere grensoverschrijdende projecten zoals het bedrijventerrein Avantis, dat deels in Heerlen en deels in Aken ligt, waren gedoemd te mislukken door de grote verschillen in wet- en regelgeving in beide landen. Zo kreeg Deutsche Telecom het monopoly voor Avantis, maar mocht het geen telefoonnummers uitgeven in Nederland. Daardoor moesten bedrijven op het Heerlense deel van het terrein via straalverbindingen uit Nederland communiceren. De Europese wetgeving is inmiddels gewijzigd, zodat het mogelijk wordt om glasvezelnetwerken open te stellen voor buitenlandse aanbieders. Schinveld heeft de primeur omdat een Nederlander de straat overstak en zijn Duitse buren wist te verleiden om Nederland binnen te vallen. Ondergronds nog wel, dat is even wennen.