Digitale infrastructuur steden niet toekomstvast

Verouderde netwerken remmen economische ontwikkeling

In: Bedrijventerrein, Kern en woonwijk, Glasvezel

Oude netwerken rem op economische ontwikkeling van steden

Oude netwerken rem op economische ontwikkeling van steden

Waar het platteland kampt met een gebrek aan digitale infrastructuur, krijgen steden juist te maken met de wet van de remmende voorsprong: bestaande netwerken zijn er onvoldoende op ingericht om de toenemende datastromen te kunnen blijven verwerken.

Digitale maatschappij

Of het nu gaat om dienstverlening, onderwijs of zorg, onze maatschappij digitaliseert in rap tempo en dat vergt een goede, betrouwbare en toekomstvaste infrastructuur. KPN is echter gestopt met de uitrol van glasvezel en investeert in plaats daarvan in technieken die de capaciteit van het huidige kopernetwerk moeten verhogen. Ingewijden zien die netwerkupgrades als uitstel van executie. De patiënt is stervende, maar tegen beter weten in wordt geprobeerd het einde zo lang mogelijk uit te stellen.

Investeren in leefbaarheid

Om onze steden leefbaar te houden, wordt geëxperimenteerd met concepten als zelfrijdende voertuigen en zorg op afstand, terwijl banken, notarissen en logistieke bedrijven de mogelijkheden verkennen die blockchaintechnologie kan bieden. Voor deze toepassingen moet in korte tijd veel data worden uitgewisseld en daarvoor is de capaciteit van de traditionele netwerken ontoereikend. Wie neemt de handschoen op om te investeren in glasvezel? Telecomproviders niet, die willen hun aandeelhouders dividend kunnen uitkeren. De uitdager zal uit een andere hoek moeten komen.

Kansen voor lokale bestuurders

De digitale samenleving is een gezamenlijk belang van particulieren, ondernemers en overheden. Het onderwerp kan een onderscheidende rol gaan spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Met het mandaat van de kiezers op zak kunnen lokale bestuurders het initiatief nemen om met marktpartijen en specialisten uit het veld gezamenlijk tot een oplossing te komen om te investeren in de digitale bereikbaarheid van een gemeente, zowel op het platteland als in de kernen.

Glasvezel Gemeente heeft twintig jaar ervaring in het plannen, realiseren en exploiteren van breedbandprojecten en helpt uw gemeente (of partij) graag op weg om tot het gewenste resultaat te komen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs.