Praatjes vullen geen digitale gaatjes

Ministerie van EZ produceert zoveelste praatstuk

In: Glasvezel internet, Buitengebied, Glasvezel

Geen woorden maar daden voor glasvezel

Net als oud-minister Henk Kamp houdt de nieuwe staatssecretaris Mona Keizer het volk liever zoet met verre vooruitzichten dan dat zij investeert in digitale infrastructuur. Het ministerie van EZK komt deze zomer met een actieplan digitale connectiviteit: meer blabla in plaats van pecunia, concludeert adviseur Eric Dingemanse van stichting Glasvezel Gemeente. .

Als een politicus bloemrijk proza produceert, doet dat soms denken aan de waarschuwing op de luchtverfrissers op het toilet: de bloemige parfumwolken kunnen goede schoonmaakgewoonten niet vervangen. Politici praten veel, maar doen niets wat niet in hun straatje c.q. budget past. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris te hebben gesproken met stakeholders, wat heeft geleid tot nog meer gesprekken, die een actieplan moeten gaan opleveren. Dat mag je vertalen als veel gepraat zonder concrete daden.

Allemaal digitaal, als het maar niets kost

Doelstelling is “te zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige connectiviteit die een grote diversiteit aan vraag kan bedienen en altijd en overal beschikbaar is tegen concurrerende tarieven.” Daarbij kan 5G ook een rol spelen, maar dan alleen in stedelijk gebied. Natuurlijk moeten in het kader van het actieplan meerdere onderzoeken worden uitgevoerd en gaat het ministerie met verschillende gemeenten in gesprek. Mona’s portemonnee blijft echter op de knip.

Goede infrastructuur is de basis

Hoogwaardige connectiviteit is een groot probleem voor steden, bedrijventerreinen en het buitengebied. Zonder goede infrastructuur is er geen hoogwaardige connectiviteit. Toch laat de landelijke overheid het ontwikkelen en op peil houden van digitale infrastructuur nog steeds over aan de markt. Dat is vreemd, want andere cruciale infrastructurele zaken als lucht-, weg- en waterwegen en onze energievoorziening worden wel door de staat gefinancierd en gereguleerd.

Lokale oplossingen

Het zal van lokale initiatieven afhangen of Nederland haar digitale positie ten opzichte van andere landen kan behouden, want van de nationale overheid is weinig te verwachten. Glasvezel Gemeente helpt gemeenten en provincies met ambities om de digitale ontwikkeling van de regio samen met betrokken bewoners en ondernemers naar een hoger plan te tillen. Niet door rapporten te schrijven, maar door pragmatisch toe te werken naar de realisatie van hoogwaardige digitale infrastructuur.