Mobiel internet geen alternatief voor glasvezel

In: Buitengebied, Glasvezel

Mobiel internet geen alternatief voor glasvezel

Snel internet is een levensbehoefte om te blijven participeren in de maatschappij. Helaas moeten ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens op het platteland het zonder stellen.

Kabelaars hebben nooit geïnvesteerd buiten de bebouwde kom en de upgrades van het kopernetwerk van KPN gaan het buitengebied ook niet bereiken. In plaats daarvan test KPN een hybride oplossing, waarbij de capaciteit van vast internet (ADSL) kan worden aangevuld via het mobiele 4G-netwerk.

De eerste ervaringen van de testgroep zijn positief, maar een kinderhand is snel gevuld: als je van 1 Mb/s naar 40 Mb/s gaat, is het alsof je van een fiets naar een brommer bent overgestapt. Dat lijkt heel wat, maar je komt er niet mee op de snelweg. Bovendien is het mobiele netwerk kwetsbaarder voor storingen dan het vaste net en wordt de verbinding naar de zendmast gedeeld met anderen.

Ook de prijsstelling is niet duidelijk. Analist Erik Compter van onderzoeksbureau Telecompaper zei daar in de NRC het volgende over: “Mobiel breedband is geen alternatief voor vast als de kosten oplopen of de snelheid terugvalt na een vastgesteld gebruik”. In het buitengebied lijkt KPN vooralsnog zijn eigen concurrent te zijn, van marktwerking is in elk geval geen sprake.

De oplossing lijkt erin gelegen om in het buitengebied één hoogwaardige infrastructuur aan te leggen, waarover verschillende providers met elkaar kunnen concurreren. Glasvezel Gemeente heeft dit model al op verschillende locaties in de praktijk gebracht en helpt u graag om het buitengebied in uw gemeente te ontsluiten.