Minder nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland

In: Glasvezel internet, Buitengebied, Glasvezel

Kans op digitale filevorming

Kans op digitale filevorming

Terwijl de hoeveelheid data die we verbruiken explosief groeit, wordt bij minder huishoudens en kleine bedrijven de snelste vorm van internet aangelegd. Waar op het hoogtepunt in 2013 in zes maanden tijd nog bijna 300 duizend adressen van glasvezel werden voorzien, waren dit er in het afgelopen half jaar minder dan 50 duizend, meldt de NOS.

Op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens toegang tot supersnel internet via glasvezel. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alle huishoudens in Nederland glasvezel hebben. Wethouder Stef Depla van Eindhoven maakt zich zorgen. Hij wil overal in zijn stad glasvezel. "Anders rijden we niet meer over de innovatiesnelweg, maar hobbelen we over een paar jaar over een digitale landweg. En als we pech hebben, vallen we stil." Depla wil dat het Rijk dit niet puur aan de markt overlaat: "Waar blijft de Nederlandse ambitie en daadkracht? We pompen miljarden in asfalt. Laten we datzelfde doen voor de aanleg van onze digitale snelwegen."

KPN en Ziggo

De vertraagde opmars is voor een groot deel te wijten aan KPN, stelt de NOS. Dat bedrijf nam de grootste bouwer van glasvezelverbindingen voor consumenten, Reggefiber, in 2014 over. Sindsdien legt Reggefiber veel minder glasvezel aan. In het halfjaar voor de overname sloot Reggefiber nog bijna 200 duizend mensen aan op glasvezel; het afgelopen halfjaar waren dat er maar 27 duizend. KPN zet nu steviger in op het verbeteren van zijn ADSL-netwerk, in plaats van de aanleg van glasvezel. Concurrent Ziggo hanteert die strategie al veel langer en legt helemaal geen glasvezel aan.

Dino aan het infuus

Voor veel scholen, mkb-bedrijven en zzp'ers is een snelle internetverbinding noodzakelijk. Veel te vaak moeten zij zich echter behelpen met een aansluiting op de oudere telefonie- en kabelnetwerken. De NOS laat hierover hoogleraar breedbandnetwerken Ton Koonen van de TU Eindhoven aan het woord. Hij is van mening dat glasvezelinternet noodzakelijk is. "Je kunt de snelheid van die oudere netwerken nog wel wat omhoog schroeven, maar het blijft een beetje of je een dino aan het infuus legt", zegt Koonen. "De kabel- en kopernetwerken lopen op hun tandvlees."

Lees hier het volledige nieuwsbericht van NOS.