Onderzoek Stichtse Vecht mondt uit in glasvezelpilots

In: Bedrijventerrein, Buitengebied

Onderzoek Stichtse Vecht mondt uit in glasvezelpilots

Een aantal gebieden in gemeente Stichtse Vecht heeft een slecht presterende internetverbinding. In deze gebieden zijn particulieren en bedrijven gevestigd: de noodzaak is dus hoog. Dit blijkt uit onderzoek dat Glasvezel Gemeente uitvoerde in opdracht van de gemeente. In navolging hierop laat de gemeente nu pilots uitvoeren in twee buurtschappen en een bedrijventerrein met als doel inzicht te krijgen in de behoefte aan sneller internet en daarna, indien nodig, de realisatie van glasvezel.

Pilot voor glasvezel

De gebieden waar de burgers en ondernemers de meeste behoefte hebben aan sneller internet zijn logischerwijs de drie pilotgebieden. De lokale gemeenschap is momenteel bezig met een behoeftepeiling. Wanneer voldoende mensen hebben aangeven behoefte te hebben aan glasvezel, wordt door de consultants van Glasvezel Gemeente een netwerkontwerp en businesscase gemaakt.

Noodzaak

Stichtse Vecht is een waterrijke gemeente. Inherent hieraan zijn de recreatie- en watersportbedrijven die hier gevestigd zijn. De toeristen die hier op af komen gaan ervan uit dat ze gebruik kunnen maken van een redelijke internetverbinding. Voor een florissant toerisme is snel internet dus noodzakelijk. Ook voor de bedrijfsvoering is een stabiele verbinding cruciaal.

U10 gemeenten

Gemeente Stichtse Vecht maakt deel uit van U10, een samenwerking tussen tien Utrechtse gemeenten. De overige negen U10 gemeenten kijken over de schouder mee met de aanpak van de ‘witte’ gebieden: een concentratie van adressen met een internetaansluiting van minder dan 30 Mbps. Een aantal van deze gemeenten heeft inmiddels ook al de digitale status binnen de gemeentegrenzen laten onderzoeken.

Wilt u meer weten over dit project of over de aanpak van Glasvezel Gemeente? Neem contact met ons op via 085 – 485 93 88 of stuur een e-mail.