Kroes wil maatregelen om snel internet te garanderen

In: Glasvezel internet, Digitale gemeente, Internet

Kroes wil maatregelen om snel internet te garanderen

Om de uitrol van snel internet in heel Europa te garanderen stelt Eurocommissaris Neelie Kroes regulatie van netwerkprijzen en het vastleggen van voldoende concurrentie voor. De Eurocommissaris Digitale Agenda heeft als doel gesteld dat alle Europeanen in 2013 toegang moeten hebben tot breedband. In 2020 moet bovendien iedereen gebruik kunnen maken van een snelle breedbandverbinding en moet 50 procent een verbinding hebben met een snelheid van minstens 100 Mbps. Glasvezel kan in deze snelheid ruimschoots voorzien.

Om deze doelen te halen heeft Kroes in haar toespraak bij de Europese Commissie op 12 juli een aantal maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat private partijen durven te investeren. "De overheden kunnen maar een beperkte bijdrage leveren, de grootste lasten komen op de schouders van private partijen te liggen." Ze adviseert de prijzen voor toegang tot netwerken te reguleren om zo zekerheid te bieden.

Ze verwijst in haar toespraak naar China. "In 2012 heeft China al 35 miljoen huishoudens aangesloten op snel breedband. Wij moeten de situatie verbeteren als we goed willen concurreren." Kroes wijst daarbij op de economische belangen van snel internet. "Als we willen dat de cloud, e-health en acces on command groeien, hebben we eerst snel internet nodig."