60 Miljoen voor glasvezel in Overijssel

In: Bedrijventerrein, Buitengebied, Glasvezel Rapport, Kennisbank, Glasvezel

60 Miljoen voor glasvezel in Overijssel

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen 60 miljoen uittrekken om particulieren, ondernemers op het platteland en 150 'onrendabele' bedrijventerreinen aan te sluiten op glasvezel. Het provinciebestuur vindt het van essentieel belang dat ze zo supersnel internet krijgen. In ruil voor de subsidie moeten de klanten wel abonnementsgeld betalen. Zonder die overheidssteun lijkt het uitgesloten dat deze adressen breedband krijgen.

In het buitengebied kost het gemiddeld 3000 euro om een woning op breedbandinternet aan te sluiten. Aanvankelijk werden de kosten geraamd op zo'n 7000 euro per huis, maar de massale operatie maakt de aanleg goedkoper. Providers willen niet meer dan 1000 euro per adres investeren. Daarom komt de provincie met het voorstel dat gat van 2000 euro te dichten.

Glasvezel Overijssel geeft onafhankelijk advies met als doel: alle bedrijven en particulieren voorzien van supersnel internet. Of dat nou door de grond, door de lucht of door het riool is. De adviseurs zoeken uit wat de meest gunstige aanlegmethode is. Hierbij bemiddelen zij tussen overheid, marktpartijen, ondernemersverenigingen en parkmanagement.