Nederland daalt op glasvezelranglijst

In: Bedrijventerrein, Digitale gemeente

Nederland daalt op glasvezelranglijst

Op de wereldwijde ranglijst van landen met glasvezelverbindingen is Nederland van de vijftiende plaats gedaald naar de twintigste. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek door het Franse onderzoeksbureau IDATE. Om op de ranglijst te komen, moet in een land minimaal 1% van de huishoudens en bedrijven op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten. In dertig landen is dit inmiddels het geval, tegenover drieëntwintig vorig jaar.

Europees gezien handhaaft Nederland haar dertiende plaats, waarbij wel opgemerkt moet worden dat er in 2011 geen nieuwe Europese landen zijn toegetreden tot de lijst. Dit toont aan dat de Europa's grootste economieën achter blijven liggen. Volgens Eric Dingemanse van stichting Glasvezel Gemeente, is het zaak dat overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan om Nederland naar de top van de ranglijst te brengen.

Overlevingsmodus
Het economisch zwaar weer van de afgelopen jaren heeft bij veel ondernemers tot een soort ‘overlevingsmodus' geleid, constateert Dingemanse: "Helaas wordt er dan al gauw geleefd bij de dag en komt nadenken over procesverbeteringen binnen de organisatie op een laag pitje te staan. Weliswaar heel begrijpelijk maar niet verstandig, vanuit de wetenschap dat een bedrijf met glasvezel vaak al op korte termijn voordeel heeft in de vorm van kostenbesparing."

Gemeente belanghebbende
Ook voor overheden ligt hier een verantwoordelijkheid. "Vergeet niet dat gemeenten belanghebbenden zijn in dit spel. Een gezond bedrijfseconomisch klimaat is van essentieel belang voor gemeenten bij het aantrekken van nieuwe bedrijven en binden van bestaande ondernemers. Anno 2012 heb je het dan niet alleen over een goede bereikbaarheid over de autoweg maar ook over de aanwezigheid en het gebruikmaken van glasvezel", stelt Dingemanse.

Stichting Glasvezel Gemeente helpt overheden bij het voorlichten van ondernemers over glasvezel en het door middel van vraagbundeling realiseren van glasvezelaanbod op bedrijventerreinen waar het nog niet aanwezig is. Bent u als gemeente, parkmanager of bedrijvenvereniging aan de slag met glasvezel voor uw ondernemers? Neem dan contact op met Eric Dingemanse, per e-mail of telefoon: 06 - 57 315 082.

Glasvezel Gemeente is aanwezig op het VNG Congres in Den Haag op 5 en 6 juni 2012.