Van applets tot zoekmedium: modern onderwijs in beeld

In: Maatwerk, Internet

Van applets tot zoekmedium: modern onderwijs in beeld

Het Hervion College in 's-Hertogenbosch is een schoolvoorbeeld van hoe modern onderwijs kan worden vormgegeven. Leerlingen worden in een stimulerende omgeving voorbereid op de eisen die de maatschappij aan ze stelt. ICT speelt daarbij een belangrijke rol.

Onderwijs is niet langer een zaak van pure kennisoverdracht. De studenten van het Hervion worden in studie units geprikkeld om actief naar oplossingen te zoeken. De open leerruimtes van de school hebben dan ook meer weg van een kantoortuin dan van een traditioneel klaslokaal. Om de datastromen goed te kunnen verwerken, beschikt de school over glasvezelverbindingen.

ICT in de klas
De tijd dat computers in een apart lokaal werden ondergebracht is voorbij. De pc wordt nu ingezet als hulpmiddel om bijvoorbeeld beeld- of geluidsfragmenten af te spelen, kennis te vergaren of te toetsen. De moderne scholier vraagt een flexibele inzet van leermiddelen, die aansluiten op de belevingswereld en het niveau van het individu. Net als op kantoor maken leerlingen gebruik van officepakketten en zoekmachines, maar ook lesopdrachten worden op de eigen laptop verwerkt. Zaken die voor ouders en leerlingen van belang zijn zoals cijfers en nieuwsberichten, kunnen via de website van de school worden geraadpleegd.

Applets
Het Hervion College biedt VMBO leerlingen beroepsgerichte programma's in de sectoren Handel en Administratie, Toerisme en Recreatie, Horeca en de ICT-stroom. Om een idee te krijgen van de toepassingen heb ik een lesprogrammaatje rekenen en schatten opgezocht. Een dergelijk programma wordt een applet genoemd. De student wordt gevraagd een stuk van drie kilo af te snijden uit een mooie ovale kaas van twaalf kilo. Als het je lukt om de opdracht uit te voeren, word je beloond met een welgemeend goed gedaan! Er komt geen kaasmes aan te pas en toch is het heel praktijkgericht.

Digitale bescherming
Wat er allemaal mis kan gaan als je de digitale wereld betreedt, heeft de commotie om Wikileaks wel bewezen. Om leerlingen tegen zichzelf en de gevaren van internet te beschermen, werken ze niet rechtstreeks op het web, maar via het beveiligde intranet van de school. Veiligheid is een van de speerpunten in het beleid van het Hervion College. In samenwerking met KPN business partner BSU is een afgeschermd netwerk gecreëerd tussen de drie vestigingen van het College. De data van de school worden in een Cybercenter bewaakt tegen invloeden van buitenaf.

ICT Coördinator Piet Das is terecht trots op de modern en praktijkgerichte digitale leeromgeving van het Hervion College. Je zou je jeugd er bijna voor over willen doen!


Glasvezel Scan
Breedband voor bedrijven, burgers of meteen voor iedereen? Ontdek de kansen binnen uw gemeente!
Postcode Check