Glasvezel geeft Fries toerisme voorsprong

In: Glasvezel internet, Maatwerk, Internet

Glasvezel geeft Fries toerisme voorsprong

Steeds meer bedrijven nemen afscheid van ADSL en telefoonlijn en stappen over op 'glasvezel' voor communicatie en automatisering. Met een vrijwel onbeperkte capaciteit en hoge betrouwbaarheid leent glasvezelbreedband zich namelijk voor innovatieve toepassingen die met de huidige verbinding niet of nauwelijks mogelijk zijn. Dat daarbij vaak ook nog een kostenbesparing kan worden gerealiseerd, is mooi meegenomen.

De motor achter de snelle groei van het aantal glasvezelaansluitingen in onze provincie is de Fryslân Ring. Opgericht in 2006 als coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en met een duidelijke missie: het voor alle Friese ondernemers mogelijk maken om tegen gunstige voorwaarden te profiteren van de voordelen van deze digitale supersnelweg. De Fryslân Ring kent dan ook geen klanten maar leden. Een daarvan is Veldman Yacht Charters in Sneek.

Brede doelgroep
Volgens directeur Richard Veldman biedt een snelle groei van het glasvezelnetwerk voor Friesland de kans om een voorsprong te pakken op het gebied van recreatie en toerisme. "Met het aanbieden van draadloos internet in havens, op campings en zelfs op de meren bied je toegevoegde waarde voor een brede doelgroep. Van jong tot oud: iedereen wil tegenwoordig ook op vakantie zijn e-mail kunnen checken of op een onverhoopt regenachtige dag kijken welke mogelijkheden er zijn voor uitstapjes in de buurt. Om voor iedereen een goede draadloze verbinding te kunnen garanderen, moeten de zenders rechtstreeks op de glasvezel zijn aangesloten. Want een ding is zeker: het gebruik gaat alleen maar toenemen en veeleisender worden", voorspelt Veldman.

Webcams
Ook voor zijn eigen bedrijf maakt Veldman volop gebruik van internet. "Dat begint natuurlijk met onze website waar mensen 24 uur per dag een huurjacht kunnen boeken en vervolgens in de weken voor hun vakantie al even van de omgeving kunnen voorproeven via onze webcams. Dit levert een enorme datastroom op, waarvoor ADSL simpelweg tekort schiet. Vooral als je als ondernemer op een bedrijventerrein of in de haven gevestigd bent, ondervind je dagelijks dat de beloofde snelheid niet wordt gehaald wanneer je te ver van de wijkcentrale zit. Glasvezel kent dat probleem niet, waarbij bovendien het verzenden van informatie net zo snel gaat als het ontvangen."

Gemak en veiligheid
"Glasvezelbreedband maakt de weg vrij om met innovatieve toepassingen de kwaliteit van de toeristische sector in Friesland verder te verhogen. Met een door glasvezel verbonden en goed vertakt systeem van zenders en ontvangers kunnen we het gemak en de veiligheid van onze gasten enorm bevorderen. Zo zijn onze boten al voorzien van een noodknop, waarmee opvarenden zich in noodsituaties met één druk kunnen melden en wij direct weten waar zij zich bevinden en contact mogelijk is. Ik ben er van overtuigd dat de inspanningen van de Fryslân Ring en slim gebruik van glasvezel de Friese toerismesector een enorm concurrentievoordeel gaan opleveren", aldus Veldman.

 

 

Interview met dank aan GPTV

Bediening bruggen
In opdracht van Provincie Fryslân inventariseert de Fryslân Ring op dit moment de mogelijkheden om alle bruggen in de watersportgemeenten aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Hiermee kunnen de bruggen vanaf een centrale plek op afstand worden bewaakt en bediend. Daardoor kunnen de doorvaartijden worden verruimd en wordt de aantrekkelijkheid van onze provincie voor de watersportrecreant verder vergroot.

 


Glasvezel Scan
Breedband voor bedrijven, burgers of meteen voor iedereen? Ontdek de kansen binnen uw gemeente!
Postcode Check