Friso Bouwgroep zet data centraal

In: Glasvezel internet

Friso Bouwgroep zet data centraal

Kort na de tweede wereldoorlog sloegen drie Sneker bouwbedrijven de handen ineen om hun bijdrage aan de wederopbouw van Nederland te leveren. Onder de naam Friso - een samenvoeging van "Friese onderneming" - werd het Noorden in korte tijd aan duizenden nieuwe huizen geholpen. Zestig jaar later is Friso Bouwgroep uitgegroeid tot een allround aannemer met uiteenlopende disciplines in huis en is het werkgebied al lang niet meer beperkt tot de bouw van huizen.

Johan Keuning van Friso Bouwgroep vertelt: "We bouwen, renoveren en restaureren alles waar hout, steen en beton aan te pas komen. Daarbij kun je denken aan verzorgingshuizen, recreatieparken, winkels en utiliteitsbouw. Eén van de spraakmakende projecten waar we momenteel aan werken is de bouw van een ‘ultrapuur waterfabriek' waar gezuiverd rioolwater wordt opgewerkt tot superschoon water waarin zelfs bijna geen mineralen of kalk meer zit. Dit water wordt gebruikt voor stoom in turbines en pompen in de olie-industrie en moet ultrapuur zijn om schade aan apparatuur te voorkomen. En binnenkort gaan we van start met de bouw van het mega-attractiepark Plopsa Indoor Coevorden voor de Belgische onderneming Studio 100."

Complex
Friso Bouwgroep heeft vestigingen in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Overijssel. Voor een organisatie met een dergelijke omvang en geografische spreiding is de automatisering een complexe aangelegenheid. Glasvezelbreedband biedt hier uitkomst. Keuning: "Voor de overstap op glasvezel waren de vestigingen van Friso door middel van zakelijke DSL-lijnen met elkaar verbonden. Over de betrouwbaarheid van DSL hadden we niet te klagen maar qua mogelijkheden zaten we aan het plafond. Elke vestiging in ons bedrijfsnetwerk werd daarom een eilandje met eigen servers voor de opslag van digitale foto's en technische tekeningen. Kortom, niet efficiënt en beheertechnisch niet optimaal."

Kostenbesparing
Bij het zoeken naar een oplossing kwam Keuning al snel uit bij glasvezelbreedband en de Fryslân Ring. De vestigingen zijn tegenwoordig via een glasvezelnetwerk met elkaar verbonden, waardoor de automatisering een stuk efficiënter kon worden ingericht. De hoge capaciteit van de glasvezelverbindingen maakt het namelijk mogelijk om alle data centraal op te slaan op het hoofdkantoor in Sneek. "Of het nu een klein tekstdocument betreft of een Autocad-tekening van grote omvang; de medewerkers van alle vestigen werken op afstand aan bestanden op de server in Sneek alsof het een intern netwerk is. Eigen servers op de vestigingen zijn hiermee overbodig en door ons opgeruimd. Hierdoor is systeembeheer eenvoudiger, zijn documenten toegankelijk voor alle medewerkers en kan bespaard worden op de automatiseringskosten", aldus Keuning.

Schaalbaarheid
In Sneek heeft Friso de beschikking over een centrale verbinding met het internet van 50 megabit per seconde. Alle vestigingen gaan via deze snelle verbinding het internet op. Mocht er in de toekomst behoefte aan meer bandbreedte zijn, dan is dit met glasvezel snel te realiseren. De capaciteit van glasvezel is immers vrijwel onbeperkt en voor uitbreiding hoeft niet opnieuw gegraven te worden. Voor Keuning was de keuze voor de betrouwbaarheid van de coöperatieve Fryslân Ring en de glasvezeltechniek vanzelfsprekend: "Als bouwbedrijf weten wij de waarde van een goed fundament. Dat hebben we hiermee gelegd en nu is het een kwestie van uitbreiden naar behoefte. Ik verwacht bijvoorbeeld dat de complete telefonie van Friso binnen afzienbare tijd geheel over ons nieuwe glasvezelnetwerk zal lopen."

Ledenraad Fryslân Ring
Namens Friso Bouwgroep neemt Johan Keuning zitting in de gekozen Ledenraad van de Fryslân Ring. Keuning beschouwt het kunnen "meesturen" in de ontwikkeling van glasvezel in de provincie als een van de grote pluspunten van het coöperatieve karakter van de Fryslân Ring: "Glasvezel kan voor het bedrijfsleven in Fryslân veel betekenen als technische impuls die aanzet tot innovatie. Creatieve oplossingen die voorheen niet eens in onze gedachten opkwamen, worden door glasvezel mogelijk. Het is bijzonder om als lid van de coöperatie hierover je stem te kunnen laten horen in de Ledenraad."

Postcode Check